Friday, January 2, 2009

BOUTREIKA - WIRA BOLASEPAK ISLAM

Boutreika merupakan seorang pemain bolasepak kebangsaan Mesir. Melalui sepakan beliau, sudah dua kemenangan berpihak kepada pasukan Mesir dalam Kejohanan piala negara-negara Africa (African Cup of Nations, ACN). Bahkan pada awal 2008 beliau telah diundi melalui International Federation of Football History & Statistics (IFFHS) sebagai pemain bola sepak paling popular di dunia.

Pada Januari 2008 lalu, sewaktu ACN di Ghana, dalam satu perlawanan kumpulan Mesir menentang Sudan, beliau telah menimbulkan kekecohan dalam dunia bolasepak dan Confederation of African Football (CAF) dengan satu adegan kontroversi, tapi sangat bermakna pada umat Islam.


Beliau yang menyarung jersey nombor 22 menjaringkan gol pertamanya dalam ACN lalu menyingkap jerseynya yang mendedahkan t-shirt yang dipakai di dalam dengan tulisan "تعاطفا مع غزة Sympathize With Gaza". Tindakan ini diambil dalam usaha membangkitkan kesedaran masyarakat terhadap Gaza yang ketika itu baru sahaja ditutup sempadannya dari semua arah dan disekat semua bekalan kemanusiaan oleh penjajah zionist Israel. Bahkan, penduduk Gaza dengan desperate terpaksa memecahkan benteng Rafah untuk tembus ke Mesir untuk mendapatkan bekalan.

Peristiwa di Stadium Ohene Djan, Accra, Ghana itu mengundang perhatian dunia. Pengadil menghukum Aboutreika dengan kad kuning. CAF memberi amaran kepadanya. Dunia bercampur-campur perasaan mengenainya. Reaksi dunia yang sebahagian besarnya mengecam tindakan Aboutreika ini cukup bertentangan. Sedangkan pada World Cup 2006 yang lalu, seorang pemain Ghana secara terbuka mengibarkan bendera Israel selepas menjaringkan gol, namun tidak dikenakan sebarang tindakan. Dia hanya perlu meminta maaf kerana mengusik isu sensitif kepada bangsa Arab. Aboutreika pula menerima pelbagai tohmahan dan amaran kerana dikatakan membawa mesej berunsur politik. Namun, Aboutreika terpaksa menjelaskan mesejnya lebih berupa humanitarian. Walaubagaimanapun, umat Islam tetap menjulangnya tinggi kerana berani menyuarakan perasaan umum umat Islam, berani menanggung risiko untuk saudara-saudarinya di Gaza, berani berseorangan menegakkan kebenaran.

2 comments:

enjoy-rs January 2, 2009 at 6:55 PM  

My dear friends, sincerely thanks for visiting our Nike air shox website! The following listed is the detail description of Shox TW. If you are interested in buying cheap Nike air shox, warmly welcome you to contact us online around the clock, and we will supply you the top quality Nike air shox with cheap price & excellent service.
We are anticipating building up a very strong bridge on which we can go ahead and ahead together!
our Nike air shox:
Shox Ride & Plus
Shox Allegria Glow
Shox FSM
Shox Dendara
Shox 45
Shox Legend Trainer
Shox VC
Nike Shox Explodine
Shox Basketball
Shox 2:40
Shox Warrior
Shox Glamour II
Shox Rhythmic
Shox D
Shox Propulsion
Shox XT
Shox Vivacity
Shox TW
Shox Saya+
Shox Arraw+
Shox Pursuit+
Shox Turbo V+ 5
Shox NZ
Shox Turbo+ IV 4
Shox Spotlight
Shox Saikano+
Shox Fleet
Shox Turn & Go
Shox Junga II 2
Shox Q'Vida
Shox Junga
Shox TL 4
Shox Monster
Shox TL 3
Shox Turb OH+ SL
Shox TL 2
Shox CL
Shox Energia
Shox Cognescenti
Shox 2:45
Shox BB4
Shox Electric
Shox TR
Shox Turbo OZ
Shox R4
Shox Disobey
Shox Go
Shox Respond
Shox Ride 2 II
Shox Bella IL
Shox Rollin

enjoy-rs January 2, 2009 at 6:55 PM  

your blog is very good.and i think your blog is better than mine.
I look forward very much to you visting my blog. my blog is about nike shoes. for example air max, air shox. air jordan and some kinds of Cheap Air Jordan.
could you give me some suggestion? i would thank you very much.

There was an error in this gadget

RENUNGAN HARI INI

There was an error in this gadget
website hit counters
Get a free hit counter here.

  © Blogger templates 'Sunshine' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP