Monday, December 8, 2008

5 PERISIAN PERLU ADA DI KOMPUTER ANDA

Di sini saya nak kongsikan beberapa perisian yang bagus dan saya rasakan perlu ada untuk setiap komputer kita. Ia berdasarkan dari pengalaman saya sendiri dan setiap produk yg saya rekemen ni semuanya dah di test berkesan dan tiada sebarang masalah pada PC windows XP (Saya tak guna Vista, tapi saya percaya juga takde masalah pada Vista)

 1. Tuneup Utilities 2009

Kegunaan:

  • Check dan perbetulkan kerosakan pada sistem windows
  • Menyusun dan memperbetulkan file-file registry
  • On/Off startup program yg tak diperlulkan bagi melajukankomputer
  • Memaximumkan samada paparan windows atau kelajuan komputer dengan proses tweak yang paling sesuai untuk komputer anda
  • mempunyai fungsi "1 click maintainance" yg sangat sesuai untuk orang yg 'tak berapa pandai' dalam bab-bab komputer. Sekali click, fix semua
  • dan berbagai lagi


http://rapidshare.com/files/169718379/TuneUp_UtiIities_2oo9.zip

2. PowerISO 4.3

Kegunaan:

  • Membaca semua jenis 'image files' seperti ISO, BIN, DAA, BIN, dan berbagai lagi. Kebiasaannya bila mendownload perisian ataupun games kini kebanyakannya dalam format ISO untuk pengguna burn kedalam CD kosong. Dengan perisian ni, tak perlu lagi nak burn dalam CD. boleh terus extrack dalam PC atau load saja dalam virtual Drive (boleh create virtual CDROM untuk load file-file ISO ni tadi so e.g: umpama macam ada 5,6 CDROM yang mana dalam setiap CDROM tu ada CD games atau perisian)
  • Ada fungsi untuk create virtual Drive (boleh create virtual CDROM untuk load file-file ISO ni tadi so e.g: umpama macam ada 5,6 CDROM yang mana dalam setiap CDROM tu ada CD games atau perisian)
  • Perisianyang kecil dan sangat ringan.
  • User friendly.



http://rapidshare.com/files/169719829/PowerIS0_4.3.zip


3. Kamus Rujukan 2006 (portable)

Kegunaan:

  • Kamus Melayu - Melayu
  • Kamus Inggeris - Melayu
  • Kamus Inggeris - Inggeris
  • Kamus istilah Matematik dan Sains dalam English ke Melayu (Sangat diperlukan oleh pelajar kini)
  • Kamus istilah Matematik dan Sains dalam Melayu ke English (Sangat diperlukan oleh pelajar kini)
  • Simpulan bahasa
  • Perbandingan
  • dan berbagai lagi.
  • Ianya portable (run dari thumbdrive pun boleh tanpa perlu install)


http://rapidshare.com/files/169721030/Kamus_Rujukan_2006.zip

4. Java Runtime Environment Latest Version 6 built 10 for Windows 32 bit

Kenapa perlukan Java?

Samada anda tahu atau tidak apa itu Java atau bagaimana java berfungsi, percayalah bahawa ianya penting untuk komputer anda. hanya perlu install. kerana dalam tidak anda sedari ia akan memudahkan proses perlaksanaan aplikasi-aplikasi yang memerlukan Java terutama dalam architecture sesebuah paparan website.

Teknology Java membuatkan computer environment anda lebih selamat. Antara nama-nama lainnya ialah Java software for your computer, or the Java Runtime Environment, is also referred to as the Java Runtime, Runtime Environment, Runtime, JRE, Java Virtual Machine, Virtual Machine, Java VM, JVM, VM, or Java download.


http://rapidshare.com/files/169766110/JRE_610_win_32_bit.zip

5. Full Latest Mega Codec Packs dengan Media Player (December 2008)

Kenapa perlukan codecs pack?

Biasa tak dengar soalan-soalan begini:

  • Komputer I tak boleh bukak la video tu.
  • File lagu ni tak boleh baca la... ada error bila bukak
  • PC aku takleh baca la file video ni. kat PC kawan aku boleh pulak!
  • dan yang seangkatan dengannya.

Bukan sebab PC orang lain canggih atau komputer anda dah lama. Tetapi sebenarnya masalah codec bagi file tersebut tiada dalam sistem computer anda. Codec ni dalam bahasa mudah, merupakan file sistem untuk membolehkan perisian mengenali dan membaca sesuatu file tersebut seperti mp3, avi, mpeg, divx, xvid, 3gp, mp4 dan sebagainya. kalau ada masalah video file takleh bukak kat PC korang, install ni jer terus settle. Ini merupakan perisian yg wajib ada dalam PC aku sendiri.


http://rapidshare.com/files/169767805/klcodec434f.zip

0 comments:

RAMALAN CUACA

RENUNGAN HARI INI

website hit counters
Get a free hit counter here.

  © Blogger templates 'Sunshine' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP